Blogg

Hösten är bra tid att detoxa

Nu inför hösten är det bra tid att detoxa, efter sommarens semester och festligheter. Känner du dig extra svullen, trött trots att du varit ledig?

Matsmältningen krånglar och magen är uppsvullen. Hyn är glansigare än vanligt. Musklerna är sjuka och speciellt lederna känns stela varje morgon. Känner du igen dig på någon av punkterna? Det gör jag. Därför tänker jag detoxa igen efter den här sommaren. Göra en utrensning av slaggprodukterna som uppkommit av allt jag stoppat i mig under sommaren. Hjälpa kroppen att börja fungera igen. Du kan detoxa på din egen nivå. En del vill göra det regelrätt vilket förstås ger bästa resutat men redan en liten insats kan göra gott. Undvik att göra det krångligt eller dramatisera upp det. För att detoxa behöver du inte köpa dyra detox preparat utan du kan enbart detoxa med mat om du så önskar. Det brukar jag oftast göra. Jag äter bara grönsaker och frukt (helst ekologiska under detox) under 1-3 veckor. Du kan detoxa kortare eller längre tid också om du vill. Ibland när jag känner att jag blir hängig eller får förkylningskänsla kan jag ta en mellanvariant av detox i bara några dagar. Lämna allt som göder inflammationen i kroppen. Då brukar symptomen försvinna. Jag dricker mycket gröna smoothies och äter grönsakpurésoppor i början. Sedan tillägger jag mera tuggmotstånd och bra proteiner som bl.a. ägg och fisk. Jag utesluter helt och hållet spannmål, snabba kolhydrater, halvfabrikat, mejeriprodukter och alkohol (om du röker eller dricker kaffe uteslut det också). Göm undan allt som du vet att du inte kan motstå. Drick massor med vatten! Köp hem en kass med dina favoritgrönsaker och frukter, kanske någon ny sort bland med och så börjar du. Det finns mycket fakta om detox som jag här väljer att lämna bort men en sak vill jag ännu nämna:

- Om du röker, dricker kaffe och alkohol samt äter mycket socker lönar det sig att trappa ner några dagar innan du börjar. För de här ska du helt utesluta under detoxen (åtminstone minska till ytterst minimalt hellre än att du skippar detoxen helt). Jag har fått kommentarer att så här sjukt i huvudet kan man inte få av att detoxa när dag 2-4 pågår. Men, javisst, det kan man. En riktigt migränlik huvudvärk kan man få. Men efter 4-5 dagen ska belöningen börja komma i form av en mage som fungerar, mindre plufsighet och man börjar känna sig piggare igen.

För dig som vill göra det riktigt regelrätt finns det mycket recept och tips ute på nätet. Läs med kristiska ögon, välj med omsorg vad du tror du gillar. Börja småningom med att trappa ner. Skjut inte upp det utan bestäm dig för att inleda hösten pigg och med nya krafter.

Säkert många av er har redan erfarenhet av detox. Bidra gärna med pepp, recept och ingredienstips så att vi lyckas inspirera varandra till en pigg start på hösten.